środa, 29 stycznia 2014

Brownie - simple the best!




Dzisiejszy przepis jest dla czekoladocholików. Nie będziemy kłamać: ma  w sobie pewnie  miliard kalorii, ale cóż jest zima i dodatkowa porcja kalorii nie jest żadną zbrodnią! Dlatego na specjalne życzenie naszej czytelniczki oraz ku uciesze naszych mężów upiekłyśmy Brownie- inaczej zwane "palce lizać". Jest to gratka dla miłośników czekolady. Wykonanie go wbrew pozorom wcale nie jest trudne, ale ostrzegam - to ciasto uzależnia!

A oto składniki:
  • 2/3 szklanki wody
  • 260 g cukru
  • 290 g masła
  • 260 g czekolady deserowej ( 60% zawartości kakao)
  • 3 jajka i 1 żółtko
  • 85 g  mąki pszennej
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • wiórki kokosowe do posypania
Wodę gotujemy w małym garnuszku. Dodajemy cukier, a gdy ten się rozpuści wrzucamy połamaną w kostki czekoladę i pokrojone masło. Na średnim ogniu czekamy od czasu do czasu mieszając aż powstanie jednolita masa, którą odstawiamy z ognia żeby nieco przestygła. W międzyczasie ucieramy mikserem jajka i żółtko z mąką. Następnie powoli cały czas mieszając dodajemy powstałą wcześniej masę czekoladową. Na koniec rozdrobnione orzechy i gotowe. Masę przelewamy do formy do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 centymetrów. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C sprawi, że nasza płynna masa zamieni się w pyszne czekoladowe i wilgotne ciasto. Uważam, że najlepiej smakuje posypane wiórkami ale mogą to być również orzechy lub polewa czekoladowa.
Wskazówka: ciasto kroimy po wystygnięciu, gdyż wtedy uzyskuje bardziej zwartą konsystencję.
Życzymy smacznego!















[Ania]

2 komentarze :

  1. Brownie świetne ;) W sumie to robiłam dwa razy, za pierwszym razem mi nie wyszło, ale to wina czekolady, bo to była belgijska w groszkach (do picia), za drugim razem ciasto wyszło wybornie. Ale i tak najbardziej smakowało mi wasze ciacho po białej cobrze, kiedy to zmęczenie wzięło górę, a pyszne kaloryczne brownie dodało energii :) Swoją drogą, jakiej firmy czekolady używacie? czekam na kolejne przepisy. pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam wedlowskiej deserowej lub J.D.Gross 60% dostępnej w Lidlu. Dobra czekolada i masło to podstawa smaku tego ciasta. Ciesze sie, że sie udało. To jest mój konik na niespodziewanych i spodziewanych gości:)

      Usuń