Dziś pomysł na biscotti, które można nazwać dietetycznymi. Nie zawierają w sobie masła, cukru nie za wiele, za to dużo orzechów i bakalii. No i najważniejsze – nie da się ich zjeść dużo – sprawdziłyśmy: jeden taki słodki sucharek do kubka gorącej kawy to porcja idealna.
Biscotti to typowo włoski smakołyk – te słodkie sucharki z orzechami, czekoladą czy bakaliami Włosi podają do kawy, albo deserowego wina. Można je spotkać w różnych wersjach smakowych i rozmiarach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy – tym bardziej, że przepis na biscotti jest bardzo prosty.
Składniki:
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz pozostałe składniki (w tym również bakalie i orzechy).
Formujemy z ciasta płaski chlebek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i dość twarde. Studzimy i kroimy na ukos na kromki grubości centymetra. Ponownie pieczemy – około 10 – 15 minut (w trakcie przewracając na drugą stronę) aż suchary się ładnie zrumienią.
Najlepsze jako dodatek do kawy!
Biscotti bardzo dobrze się przechowują – w szczelnym słoju lub puszce wytrzymają nawet trzy tygodnie.
Biscotti to typowo włoski smakołyk – te słodkie sucharki z orzechami, czekoladą czy bakaliami Włosi podają do kawy, albo deserowego wina. Można je spotkać w różnych wersjach smakowych i rozmiarach. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to czas najwyższy – tym bardziej, że przepis na biscotti jest bardzo prosty.
Składniki:
- duże jajko
- 90 g drobnego cukru
- szklanka mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- smakowe dodatki około 150 – 180 gram: świetnie się sprawdzają orzechy i migdały w połączeniu z morelami, figami, czy żurawiną
- ewentualnie odrobina aromatu np. migdałowego.
mąkę wymieszaną z proszkiem oraz pozostałe składniki (w tym również bakalie i orzechy).
Formujemy z ciasta płaski chlebek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i dość twarde. Studzimy i kroimy na ukos na kromki grubości centymetra. Ponownie pieczemy – około 10 – 15 minut (w trakcie przewracając na drugą stronę) aż suchary się ładnie zrumienią.
Najlepsze jako dodatek do kawy!
Biscotti bardzo dobrze się przechowują – w szczelnym słoju lub puszce wytrzymają nawet trzy tygodnie.
Ech, pod względem kaloryczności orzechy są porównywalne do masła, więc ta ich dietetyczność bardzo względna. Marne pocieszenie, że są zdrowsze, choć pyszne z pewnością :)
OdpowiedzUsuńOrzechy nie są niskokaloryczne. Ale też dietetyczny nie jest równoznaczny z niskokalorycznym. Biscotti z orzechami, choć nie pozbawione kalorii, są dietetyczne. Szczególnie w porównaniu do batoników, czy większości ciastek, które możemy kupić w każdym sklepie.
UsuńJa je jem bez wyrzutów sumienia :-) I Wam też polecam.