U mnie w pracy tradycją stały się niespodzianki urodzinowe. Zazwyczaj jest to tort podany w nietypowy sposób lub w nietypowym miejscu :) Nie jest to łatwe - zaskoczyć gdy już każdy się tego spodziewa.
Tym razem jednak nam się to udało. I chociaż dzień wcześniej miałam nie lada zagwozdkę jak zrobić coś dla kogoś kto nie je mięsa ani słodyczy to ostatecznie ubawiliśmy się po pachy. Pozdrawiam Cię Pawle, to dzięki Tobie powstał ten tort warzywny a teraz dzielę się nim z Wami.
Tak na prawdę można go przyrządzić na milion sposobów. Najważniejszym składnikiem jest chleb razowy lub pumpernikiel o zwartej konsystencji. Kolejne warstwy możesz posmarować kupionym serkiem lub pastą własnej roboty. Wspaniale smakuje ze szpinakiem i łososiem i tę wersję otrzymał kolega wegetarianin, można również dodać kawałki kurczaka. Oto jeden z pomysłów na taką zdrową niespodziankę:
Składniki:
Pasta:
- 5 jajek
- 1 awokado
- 15 dg żółtego sera
- dwie łyżki majonezu
- ostra pasta na bazie chili ( opcjonalnie)
- sól, pieprz
Pozostałe składniki:
- chleb pumpernikiel 1 opakowanie
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- suszone pomidory
- kawałek kurczaka upieczonego lub ugotowanego
- bazylia, koperek
- szczypiorek do dekoracji
Jajka ugotuj na twardo, ser pokrój w kostkę, a dojrzałe awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, miąższ wydrąż łyżką. Składniki zmiksuj blenderem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj majonez, sól i pieprz. Możesz również doprawić pastą chili.
Plastry chleba układasz w dowolnym prostokątnym naczyniu. Ja zrobiłam wersję mini i za pomocą szklanki wycięłam krążki z chleba. Pierwszą warstwę posmaruj zieloną pastą i ułóż dwa wybrane prze siebie składniki. Nie układaj zbyt grubej warstwy aby torcik się nie rozleciał podczas krojenia. Ja układałam kolejno:
- oliwki i pomidorki koktajlowe z bazylią
- ogórek konserwowy z kurczakiem i koperkiem
- suszone pomidory z bazylią
- pomidorki koktajlowe ze szczypiorkiem
Po ułożeniu składników na kolejne warstwy przykrywasz je kolejną warstwą chleba posmarowaną od spodu naszą pastą. Pozostałą jej część wykorzystujesz do pokrycia całej powierzchni tortu, tak aby zakryć jego zawartość. Gwarantuję, że jest to również świetna zabawa dla małych pomocników. Na koniec dekoracja autorstwa mojej córki, która wytrwale ''przyklejała'' szczypiorek do brzegów. Gotowy przekładaniec możesz polać odrobiną ulubionego sosu do sałatek, ja użyłam sosu octowego z octem balsamicznym.
GOTOWE!
Torcik fantastycznie nadaję się jako niespodzianka dla dbających o linie, wegetarian, czy po prostu fanatyków zdrowego odżywiania.
UWAGA piekielnie sycący:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggwhN01LxbR7qFTlogIQbOxAnhokwAZBNnb5oEYhTkQNDUUn1i5cnR5h943NhtL3BAKq8ZJZc1vxNAG4fxV5U_DN8WH67mRrIyCbVeuVxfgoG0HO4mXv3FDx8XLstjaqzuA2V0E4FDXaQA/s1600/collage+tort+2.jpg)
[ANIA]
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz