Dziś będzie ekspresowo. Bo to sernik ekspresowy. Wyjątkowo niewymagający. Wystarczy wymieszać składniki. I tyle.
- kilogramowego wiaderka dobrego sera sernikowego, czyli już zmielonego
- puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 4 jajka
- czubatej łyżki maki ziemniaczanej
- czubatej łyżki mąki pszennej
- aromatu waniliowego
Wszystko mieszamy - tylko do połączenia składników. I już! Taką masę można upiec w średniej tortownicy i stanie się sernikiem. Bardzo z resztą dobrym.
W wersji oreo masę wylewamy na spód z ciasteczek oreo lub podobnych (około 200 gram) zmiksowanych z 50 gramami masła. Kilka połamanych ciastek wciskamy do serowej masy.
Pieczemy godzinę (temperatura około 150 - 160 stopni, bez termoobiegu) - studzimy kilka godzin. Prawda, że proste? A jakie pyszne...
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz