wtorek, 4 listopada 2014

Tanie wino dla zdrowotności



Kalendarz dni dziwnych mówi nam, że dziś jest Dzień... Taniego Wina. Zamierzamy go świętować. Do czego i Was namawiamy. Jednak, żeby nie było tak całkiem tanio i nieciekawie warto trochę popracować nad jego smakiem. Kupcie
zatem tanie wino (nie przesadzajcie z tą taniością) dorzućcie garść korzennych przypraw, pomarańczę i pijcie na zdrowie grzańca! 

Kilka faktów. Czerwone wino (nawet to tanie) to sprzymierzeniec w walce o zdrowie. Zawarte w czerwonym winie flawonoidy chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Przeciwdziałają bowiem utlenianiu się złego cholesterolu LDL, dbając też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu. Silne przeciwutleniacze (resweratrol i kwercetyna) chronią DNA i niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową. Zawarty w winie kwas acetylosalicylowy (aspiryna) rozrzedza krew. 

Dzięki zawartości garbników wino sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pite podczas posiłków, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych oraz poprawia ukrwienie układu. Dzięki temu składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Niektóre substancje zawarte w winie (np. kwas cynamonowy) sprzyjają wydzielaniu żółci, co przyśpiesza trawienie tłuszczów. 

Goździki, które koniecznie znaleźć muszą się w winie, też mają długą listę zalet. Na przykład pomagają przy bólu zęba i odświeżają oddech. Goździki mają też leczniczy wpływ na wrzody żołądka, wymioty, wzdęcia, a także stymulowanie układu trawiennego. Mają właściwości antyseptyczne i łagodne działanie znieczulające. Japońscy naukowcy odkryli, że podobnie jak wiele przypraw, goździki zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, co z kolei chroni przed rakiem. 

Nie zapomnijcie dorzucić do swojego grzańca anyżu. Jest to jedna z najstarszych roślin leczniczych na świecie. Przypisywano jej właściwości odmładzające i antytoksyczne. Jako zioło anyż był używany przez Egipcjan już 1500 lat p.n.e. Pliniusz Starszy polecał anyż jako środek uspokajający i ułatwiający zasypianie. Dziś wiemy na pewno, że zwiększa ilość białych ciałek krwi (odporność organizmu). Działa rozkurczowo i pobudzająco na komórki mózgowe i rdzeń kręgowy.

A już wkrótce kolejne winne święto - Beaujolais Nouveau. Też będziemy świętować!





[Asia]

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz