Babeczki mocno czekoladowe z pralinowym kremem to propozycja dla czekoladoholików. Intensywnie czekoladowe ciasto, które w składzie ma nie tylko czekoladę, ale i kakao, do tego krem, który smakuje jak praliny. I jakby tego było mało jeszcze wiórki białej czekolady.
Eh i jeszcze babeczki tak łatwo zrobić...
Składniki na 12 babeczek:
- 140 gram masła
- 60 gram gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
Krem pralinowy
- 250 gram serka mascarpone
- 150 gram gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
Czekoladę z mlekiem lub śmietanką roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie łączymy z serkiem mascarpone. Chwilę miksujemy na wysokich obrotach. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki, do czasu aż gotowe będą babeczki.
Roztapiamy masło i czekoladę - najlepiej w kąpieli wodnej. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wlewamy masę czekoladową i mieszamy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy, ale nie za długo, byle połączyły się składniki.
Ciasto przekładamy do blaszki na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez około 20 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Na zimne babeczki kładziemy krem. Posypujemy wiórkami białej czekolady. I patrzymy jak znikają...
Roztapiamy masło i czekoladę - najlepiej w kąpieli wodnej. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wlewamy masę czekoladową i mieszamy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy, ale nie za długo, byle połączyły się składniki.
Ciasto przekładamy do blaszki na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez około 20 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Na zimne babeczki kładziemy krem. Posypujemy wiórkami białej czekolady. I patrzymy jak znikają...
[Asia]
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz