wtorek, 20 maja 2014

Potrójne czekoladowe uderzenie




Babeczki mocno czekoladowe z pralinowym kremem to propozycja dla czekoladoholików. Intensywnie czekoladowe ciasto, które w składzie ma nie tylko czekoladę, ale i kakao, do tego krem, który smakuje jak praliny. I jakby tego było mało jeszcze wiórki białej czekolady. 
Eh i jeszcze babeczki tak łatwo zrobić... 


Składniki na 12 babeczek: 
  • 140 gram masła
  • 60 gram gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

Krem pralinowy 
  • 250 gram serka mascarpone
  • 150 gram gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki

Czekoladę z mlekiem lub śmietanką roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie łączymy z serkiem mascarpone. Chwilę miksujemy na wysokich obrotach. Tak przygotowany krem wkładamy do lodówki, do czasu aż gotowe będą babeczki.

Roztapiamy masło i czekoladę - najlepiej w kąpieli wodnej. Dodajemy kakao i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodajemy cukier i sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wlewamy masę czekoladową i mieszamy. Dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy, ale nie za długo, byle połączyły się składniki.
Ciasto przekładamy do blaszki na babeczki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy przez około 20 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Na zimne babeczki kładziemy krem. Posypujemy wiórkami białej czekolady. I patrzymy jak znikają...












[Asia]

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz