poniedziałek, 5 maja 2014

Jak zupa to... krem



Uwielbiam zupy - krem. To uwielbienie z gatunku tych z rozsądku. Uważam, że są syte, proste, a przede wszystkim świetne dla małych dzieci. I doskonałe dla wegetarian, do których zalicza się mój mąż. A składniki...? A co macie w lodówce? 

Poza podstawową bazą, którą stanowią warzywa: marchewka, pietruszka seler i ziemniaki możecie do niej dodać brokuły, kalafior, groszek, a nawet pora. A i oczywiście jeden tajemniczy składnik, który każdą zupę krem pysznie osładza, dzięki czemu tak bardzo smakuje moim dzieciom.

Oto składniki na 4 porcje:
  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g oliwy z oliwek (około 4 łyżek)
  • 350 g warzyw (marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka)
  • 150 g wybranych warzyw: kalafiora, brokułów lub mrożonego groszku (ja użyłam pół na pół brokuła z groszkiem)
  • pół puszki kukurydzy
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka Vegety Natur
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
Posiekaną cebulę i czosnek wrzucamy na głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem i dusimy na oliwie pod przykryciem na małym ogniu ok 3 minut. Wszystkie warzywa myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w robocie kuchennym (groszek wrzucamy w całości). Warzywa wrzucamy do uduszonej cebuli i czosnku i podlewamy ok 500 ml wody. Przyprawiamy Vegetą, solą i pieprzem i gotujemy ok 15 minut. A teraz czas na tajemniczy składnik: na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie kukurydzę z puszki podsmażając ją ok 5 minut. Następnie dodajemy ją do zupy i całość blendujemy. Na koniec dodajemy jeszcze 30 ml wody, śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną koperkiem lub dowolnymi kiełkami. 
Smacznego!











2 komentarze :