Uwielbiam zupy - krem. To uwielbienie z gatunku tych z rozsądku. Uważam, że są syte, proste, a przede wszystkim świetne dla małych dzieci. I doskonałe dla wegetarian, do których zalicza się mój mąż. A składniki...? A co macie w lodówce?
Poza podstawową bazą, którą stanowią warzywa: marchewka, pietruszka seler i ziemniaki możecie do niej dodać brokuły, kalafior, groszek, a nawet pora. A i oczywiście jeden tajemniczy składnik, który każdą zupę krem pysznie osładza, dzięki czemu tak bardzo smakuje moim dzieciom.
Oto składniki na 4 porcje:
- 80 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek (około 4 łyżek)
- 350 g warzyw (marchewka, ziemniaki, seler, pietruszka)
- 150 g wybranych warzyw: kalafiora, brokułów lub mrożonego groszku (ja użyłam pół na pół brokuła z groszkiem)
- pół puszki kukurydzy
- 800 ml wody
- 1 łyżeczka Vegety Natur
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- 100 g kwaśnej śmietany 18%
Posiekaną cebulę i czosnek wrzucamy na głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem i dusimy na oliwie pod przykryciem na małym ogniu ok 3 minut. Wszystkie warzywa myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w robocie kuchennym (groszek wrzucamy w całości). Warzywa wrzucamy do uduszonej cebuli i czosnku i podlewamy ok 500 ml wody. Przyprawiamy Vegetą, solą i pieprzem i gotujemy ok 15 minut. A teraz czas na tajemniczy składnik: na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie kukurydzę z puszki podsmażając ją ok 5 minut. Następnie dodajemy ją do zupy i całość blendujemy. Na koniec dodajemy jeszcze 30 ml wody, śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę podajemy posypaną koperkiem lub dowolnymi kiełkami.
Smacznego!
Ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Palce lizać :D
Usuń