Kilka dni temu wzięłyśmy udział w niezwykłym SLOW spotkaniu (więcej o naszej nowej inicjatywie, czyli SLOW Koszalin znajdziecie na TYM fanpegu). Jego bohaterem był Zbyszek Pawlak, podróżnik, wykładowca i autor książki o Biesłanie (kto nie czytał ten MUSI nadrobić zaległości).
Spotkanie temat miało poważny: zamach terrorystyczny na osetyńską szkołę w Biesłanie sprzed 11 lat. Ale pośród tych smutnych opowieści znalazło się też miejsce na... pierogi. W tle jego opowieści były obecne właśnie osetyńskie pierogi. Te placki to przysmak i chluba każdej pani domu.
Zbyszek tak wiele razy o nich mówił, i tak pięknie, że musiałyśmy podjąć wyzwanie. Zrobiłyśmy osetyńskie pierogi. I się zakochałyśmy! Alla, bo przywołały wspomnienia z dzieciństwa (Alla ma może polskie obywatelstwo - od kilku dni - ale wschodni z niej duch). My, bo smakują jak najlepsze ruskie odsmażane na złoto na patelni.
Macie ochotę na kulinarna podróż do Osetii? ;-)
Chaczapuri, czyli osetyńskie pierogi z serem
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka roztopionego masła
- 3/4 szklanki mleka
Farsz ziemniaczano- serowy:
- 200 gram ziemniaków
- 200 gram sera feta
- 200 gram twarogu
- pieprz i ewentualnie sól do smaku
- w naszej wersji nieco skwarek z boczku i cebuli
Przygotowanie ciasta:
Ze świeżych drożdży należy zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Drugi etap: do miski wsypujemy resztę składników: mąkę i sól oraz dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży. Składniki mieszamy, następnie wlewamy roztopione masło. Całość dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części i formujemy kulki. Zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę (nie zapomnijcie posypać ich mąką).
Przygotowanie farszu:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, albo rozgniatamy jak na piure. Dodajemy ser feta oraz twaróg. Wyrabiamy farsz, doprawiamy do smaku.
"Lepienie" pierogów:
"Lepienie" pierogów:
Każdą kulkę wyrośniętego ciasta musimy rozwałkować na okrągłe placki. Na każdy nakładamy farsz serowy, zawijamy w ''tobołek'' i delikatnie wałkujemy.
Czas na finał: rozgrzewamy patelnię, smarujemy odrobiną oleju i kładziemy jeden chaczapuri, zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy pokrywką i pieczemy 3 minuty. Przewracamy na drugą stronę i również pieczemy 2-3 minuty. Placek rośnie, ale po zdjęciu z patelni opada. Gotowe chaczapuri układamy na talerzu i smarujemy masłem. W tradycji osetyńskiej przyjęło się układać na siebie ZAWSZE 3 pierogi. Symbolizują one słońce, ziemię i
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz